АТ "УкрНДІАТ"

     
 
Дата розміщення: 30.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Керiвництво товариства звертає увагу користувачiв на наступну особливiсть, фiнансової звiтностi за 2014 рiк.
Перша фiнансова звiтнiсть АТ за МСФЗ складена за звiтний перiод 2013 року.
За 2012 р. товариство склало попередню фiнансову звiтнiсть за МСФЗ.
Це означає, що рiчна фiнансова звiтнiсть АТ за 2013 р складається на основi МСФЗ
Данi попередньої фiнансової звiтностi, складеної за 2012 р на основi МСФЗ, використанi в якостi зрiвняних даних для складання повних фiнансових звiтiв за МСФЗ за звiтний перiод 2013 року.
Вiдповiдно до Закону «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi» з 2012 року публiчнi акцiонернi товариства складають фiнансову звiтнiсть за мiжнародними стандартами фiнансової звiтностi (МСФЗ). Вiдповiдно до спiльного листа НБУ, Мiнфiну та Держстату вiд 01.12.2011 р., АТ обирає датою переходу на МСФЗ з 01.01.2012 р.
Основнi аспекти облiкової полiтики АТ:
Дана Облiкова полiтика (далi - «Облiкова полiтика») розкриває основи, стандарти, правила й процедури облiку, якi застосовуються АТ при веденнi облiку i складаннi фiнансової звiтностi. Вона встановлює принципи визнання та оцiнки об'єктiв облiку, визначення та деталiзацiї окремих статей фiнансової звiтностi пiдприємства.
Керiвництво пiдприємства визначає i приймає полiтику таким чином, щоб у фiнансовiй звiтностi була представлена iнформацiя, що:
• доречна для потреб користувачiв при прийняттi рiшень;
• вiрогiдно представляє результати i фiнансовий стан пiдприємства;
• вiдображає економiчний змiст подiй i операцiй, а не тiльки їхню юридичну форму.
У своїй дiяльностi пiдприємство будує прогнози та формує свої очiкування щодо майбутнiх подiй i умов. Такi прогнози називаються облiковими оцiнками. Наприклад, застосування облiкової оцiнки потрiбно для визначення:
• величини резерву сумнiвних боргiв;
• ступеня знецiнення запасiв;
• справедливої вартостi фiнансових активiв i зобов'язань;
• термiну корисного використання основних засобiв.
Пiдприємство переглядає облiковi оцiнки при змiнi обставин, на яких базувалися данi оцiнки, або при одержаннi нової iнформацiї.
Змiна облiкової оцiнки - це корегування балансової вартостi активу/ зобов'язання, або строку використання активу/погашення зобов'язання, що є результатом змiни очiкувань можливих майбутнiх вигiд або збиткiв, пов'язаних з таким активом/зобов'язанням. Перегляд оцiнки не пов'язаний з попереднiми перiодами i не є виправленням помилки.
Змiна оцiнки приймається до уваги при пiдготовцi фiнансової звiтностi, починаючи з того перiоду, коли вона була зроблена, i продовжує враховуватися при пiдготовцi фiнансової звiтностi в наступних перiодах.
Метою фiнансової звiтностi є надання такої iнформацiї про фiнансовий стан, результати дiяльностi i грошових потокiв пiдприємства, що була б корисна користувачам при прийняттi економiчних рiшень.
Сфера застосування облiкової полiтики:
Дана облiкова полiтика розроблена з метою ведення бухгалтерського облiку та складання звiтностi вiдповiдно до МСБО / МСФЗ, а також податкової звiтностi на пiдставi облiкових даних.
Ведення бухгалтерського облiку покладається на бухгалтерiю пiд керiвництвом Головного бухгалтера. Бухгалтерський облiк ведеться вiдповiдно до Нацiональних стандартiв (положень) бухгалтерського облiку та iнших нормативних актiв, що регламентують ведення бухгалтерського облiку в Українi.
Основний пiдхiд до переведення фiнансової звiтностi з П(С)БО на МСФЗ - це Трансформацiя Фiнансової звiтностi:
• Перiодична трансформацiя на кожну звiтну дату;
• Ведення облiку за П(С)БО.
Ведення бухгалтерського облiку здiйснюється по єдиному робочому плану рахункiв, затверджуваному Головним бухгалтером. Для складання звiтностi вiдповiдно до податкового законодавства України пiдприємство використовує данi бухгалтерського облiку.
Ця облiкова полiтика є обов'язковою для застосування всiма особами, задiяними у формуваннi активiв та зобов'язань пiдприємства та здiйсненнi господарських операцiй, що впливають на фiнансовий стан пiдприємства, це:
- керiвництво пiдприємства;
- керiвники структурних пiдроздiлiв;
- працiвники всiх служб i пiдроздiлiв, вiдповiдальнi за своєчасне надання первинних документiв у бухгалтерiю;
- працiвники бухгалтерiї, вiдповiдальнi за своєчасне та якiсне здiйснення всiх облiкових процедур та складання всiх видiв звiтностi.
Порядок документообiгу на пiдприємствi:
Первиннi документи складаються працiвниками пiдроздiлу, вiдповiдального за здiйснення господарської операцiї безпосередньо в момент її здiйснення, якщо це неможливо - протягом двох днiв пiсля її закiнчення. Для облiку господарських операцiй первиннi документи здаються в бухгалтерiю не пiзнiше трьох днiв з моменту їхнього оформлення. При одержаннi послуг вiд стороннiх органiзацiй, по яким акт виконаних робiт (рахунок-фактура) надається за повний мiсяць (послуги зв'язку, електроенергiя, теплоенергiя) документи надавати в бухгалтерiю не пiзнiше 7 числа мiсяця, наступного за звiтним.
Первиннi документи, форми яких не затвердженi нормативно-правовими актами, повиннi мiстити наступнi реквiзити:
-назва документа;
-дату й мiсце його складання (пiдписання);
-найменування пiдприємства (пiдприємств), вiд iменi якого (яким) складений документ;
-змiст, обсяг i одиницю вимiру господарської операцiї;
-посади осiб, вiдповiдальних за здiйснення господарської операцiї та правильнiсть її оформлення;
-особистi пiдписи, прiзвища та iнiцiали осiб, вiдповiдальних за здiйснення господарської операцiї та правильнiсть її оформлення.
Керiвники пiдроздiлiв i служб пiдприємства, що оформлюють первиннi документи повиннi забезпечувати дотримання порядку їхнього заповнення вiдповiдно до вимог даного наказу. У випадку несвоєчасного складання первинних документiв, недостовiрного вiдображення в них даних, або оформлення з порушенням законодавства та нормативних вимог, вiдповiдальнiсть покладається на посадових осiб що склали (пiдписали) первинний документ.
Первиннi документи, складенi iноземною мовою надаються в Головну бухгалтерiю з автентичним перекладом.
Облiковi аспекти:
Критерiї визнання елементiв фiнансової звiтностi:
Активи - ресурси, контрольованi пiдприємством у результатi подiй минулих перiодiв, вiд яких пiдприємство очiкує одержання економiчної вигоди в майбутньому.
Зобов'язання - заборгованiсть пiдприємства, що виникла в результатi подiй минулих перiодiв, урегулювання якої приведе до вiдтоку ресурсiв пiдприємства, що мiстять економiчну вигоду.
Капiтал - частка, що залишається в активах пiдприємства пiсля вирахування всiх її зобов'язань.
Дохiд - збiльшення економiчних вигiд протягом звiтного перiоду, у формi притоку (або збiльшення) активiв або зменшення зобов'язань, що приводить до збiльшення капiталу, не пов'язаному iз внесками власникiв.
Видатки - зменшення економiчних вигiд протягом звiтного перiоду, що вiдбувається у формi вiдтоку активiв або збiльшення зобов'язань, що ведуть до зменшення капiталу, не пов'язаного з його розподiлом мiж власниками (акцiонерами).
Визнанню у фiнансовiй звiтностi пiдлягають тi елементи, якi вiдповiдають вище перерахованим визначенням, у вiдношеннi яких iснує ймовiрнiсть одержання або вiдтоку майбутнiх економiчних вигiд, пов'язаних з таким об'єктом, а також такий об'єкт має вартiсть або оцiнку, що може бути вiрогiдно визначена.
За станом на 1 сiчня 2014 р. вважати всi активи, якi перебувають у власностi пiдприємства, контрольованими та вiрогiдно оцiненими на пiдставi первiсної вартостi, зазначеної в первинних документах на момент їхнього визнання або на момент їхньої переоцiнки.
Вважати активами тi об'єкти, якi не використовуються в основнiй дiяльностi, але вiд яких очiкується одержання економiчних вигiд у випадку їхньої реалiзацiї третiм особам.
З метою ведення облiку та складання фiнансової звiтностi, видiляють три види використовуваних валют:
1.Функцiональна валюта - валюта основного економiчного середовища, у якiй веде свою дiяльнiсть пiдприємство. Ця валюта значно впливає на визначення вартостi товарiв та послуг i може вiдрiзнятися вiд валюти контрактiв. Пiдприємство веде бухгалтерський облiк у функцiональнiй валютi.
2.Валюта подання - валюта, у якiй представляються данi у фiнансовiй звiтностi.
3.Валюта операцiї - валюта, у якiй здiйснюється операцiя.
Основними функцiональними валютами пiдприємства є:
•Українськi гривнi (UAH);
Метою фiнансової звiтностi є подання iнформацiї про фiнансовий стан, фiнансовi результати дiяльностi, змiн у власному капiталi та руху грошових коштiв пiдприємства, корисної для широкого кола користувачiв при прийняттi економiчних рiшень. Фiнансова звiтнiсть також показує результати керування ресурсами, довiреними керiвництву пiдприємства. Для досягнення цiєї мети фiнансова звiтнiсть забезпечує iнформацiю про наступнi показники пiдприємства:
• активах;
• зобов'язаннях;
• власному капiталi;
• доходах та витратах, включаючи прибутки та збитки;
• русi грошових коштiв.
Пiдприємство представляє оборотнi i необоротнi активи i поточнi i довгостроковi зобов'язання як окремi роздiли в балансi.
Актив повинен класифiкуватися як оборотний у тому випадку, коли вiн задовольняє кожному з наступних критерiїв:
• його передбачається використовувати для цiлей продажу або споживання при звичайних умовах операцiйного циклу пiдприємства;
• вiн призначений головним чином для цiлей продажу;
• вiн являє собою кошти або еквiваленти коштiв, крiм випадкiв, коли його заборонено використовувати для господарської дiяльностi протягом, щонайменше, дванадцяти мiсяцiв пiсля звiтної дати.
Всi iншi активи повиннi класифiкуватися як необоротнi.
Забов’язання повинне класифiкуватися як поточне, коли воно задовольняє кожному з наступних критерiїв:
• його передбачається погасити в рамках звичайного операцiйного циклу;
• воно пiдлягає погашенню протягом дванадцяти мiсяцiв пiсля звiтної дати;
• або у пiдприємства немає безумовного права вiдкладати погашення вiдповiдного зобов'язання протягом як мiнiмум дванадцяти мiсяцiв пiсля звiтної дати.
Всi iншi зобов'язання повиннi класифiкуватися як довгостроковi.
Необоротнi активи.
Основнi засоби
Пiдприємство видiляє наступнi групи основних засобiв:
група 3 – будинки, споруди, передовальнi пристрої
група 4 - машини та обладнання
група 5 – транспортнi засоби
група 6 – iнструменти, прилади, iнвентар (меблi)
група 9 – iншi основнi засоби
група 10 – бiблiотечнi фонди
група 11 – малоцiннi необоротнi матерiальнi активи
Основними засобами вважаються матерiальнi активи, якi утримуються з метою використання їх в процесi виробництва або постачання товарiв та надання послуг, надання в оренду iншим особам або для здiйснення адмiнiстративних та соцiально-культурних функцiй, очiкуваний строк корисного використання (експлуатацiї) яких бiльше одного року, вартiсть понад 2500 грн.
Основнi засоби розподiляються за групами, встановленими пунктом 5 П(С)БО 7 «Основнi засоби» та Планом рахункiв. Суми амортизацiйних вiдрахувань звiтного перiоду здiйснюється за прямолiнiйним методом нарахування амортизацiї основних засобiв.
Первiсна вартiсть основних засобiв збiльшується на суму витрат, пов‘язаних з полiпшенням об‘єкта (модернiзацiя, модифiкацiя, добудова, дообладнання, реконструкцiя тощо), з метою до збiльшення майбутнiх економiчних вигод, первiсно очiкуваних вiд використання об‘єкта. Первiсна вартiсть основних засобiв зменшується у випадках часткової лiквiдацiї об‘єкта основних засобiв.
Витрати, що здiйснюються для пiдтримання об‘єкта в робочому станi та одержання первiсно визначеної суми майбутнiх економiчних вигод вiд його використання, включаються до складу витрат.
Термiн корисного використання та лiквiдацiйна вартiсть визначається по кожному об‘єкту, виходячи з його потужностi чи продуктивностi (технiчна документацiя), передбачуваного морального зносу, правових обмежень щодо строкiв використання.
Переоцiнку об‘єктiв основних засобiв здiйснюється у разi, якщо його залишкова вартiсть суттєво вiдрiзняється вiд справедливої вартостi на дату балансу у вiдповiдностi до п.п. 16-20 П(С)БО 7 «Основнi засоби» iз вiдображенням операцiй з переоцiнки в облiку. Переоцiнка основних засобiв тiєї групи, якi вже зазнали переоцiнки, надалi проводиться з такою регулярнiстю, щоб залишкова вартiсть на дату балансу суттєво не вiдрiзнялась вiд справедливої вартостi ? порiг суттєвостi визначено 10 вiдсоткiв.
Знос (амортизацiя) основних засобiв, якi зазнали переоцiнки списується з суми дооцiнки основних засобiв щоквартально.
Предмети, корисний термiн використання яких бiльше 1 року, а первiсна вартiсть менша 1000 грн., облiковуються у складi малоцiнних необорних матерiальних активiв.
Знос малоцiнних необоротних матерiальних активiв нараховується у розмiрi 100 % їх вартостi, у першому мiсяцi використання об‘єкта, вiдповiдно до П(С)БО 7, знос бiблiотечних фондiв нараховується у розмiрi 50% вартостi у першому мiсяцi використання та останнi 50% у мiсяцi списання їх з балансу.
Нематерiальнi активи
Бухгалтерський облiк нематерiальних активiв ведеться за групами згiдно П(С)БО 8. Первiсна вартiсть нематерiального активу формується згiдно пунктiв 11-17 П(С)БО 8.
Нарахування амортизацiї нематерiальних активiв здiйснюється iз застосуванням прямолiнiйного методу. Термiн корисного використання визначається по кожному об‘єкту, виходячи зi строкiв використання подiбних активiв, передбачуваного морального зносу, правових та iнших обмежень строкiв використання.
Фiнансовi iнвестицiї вiдображаються в облiку i звiтностi вiдповiдно до П(С)БО 12 «Фiнансовi iнвестицiї» з урахуванням вимог П(С)БО 13 «Фiнансовi iнструменти».
Визнання запасiв
Одиницею бухгалтерського облiку запасiв є їх найменування.
Первiсна вартiсть запасiв, придбаних за плату, визначається за собiвартiстю запасiв згiдно П(С)БО 9. Первiсна вартiсть запасiв, якi виготовляються власними силами пiдприємства визначається згiдно П(С)БО 16 за собiвартiстю.
З метою визначення фактичної собiвартостi матерiальних ресурсiв, якi списуються у виробництво, використовувати метод оцiнки матерiалiв:
- iдентифiкованої собiвартостi вiдповiдної одиницi запасiв, що фактично використанi;
При цьому враховується, що оцiнка за методом iдентифiкованої собiвартостi передбачає списання конкретного виду цiнностей за тiєю вартiстю, за якою вони були оприбуткованi при надходженнi на баланс, а запаси, придбанi для реалiзацiї та збуту, облiковувати за первiсною вартiстю.
Не включаються до первiсної вартостi запасiв, а вiдносяться до витрат того перiоду, в якому вони були здiйсненi:
- наднормативнi втрати та нестачi запасiв;
- проценти за користування позиками;
- витрати на збут;
- загальногосподарськi та iншi подiбнi витрати, безпосередньо не пов‘язанi з придбанням та доставкою запасiв та приведенням їх у стан, в якому вони придатнi для використання у запланованих цiлях.
Запаси, якi не принесуть iнституту економiчних вигод в майбутньому, визнаються нелiквiдними та списуються з рахункiв бухгалтерського облiку, а при складаннi фiнансової звiтностi згiдно П(С)БО 9 не вiдображаються в балансi, а облiковуються на забалансовому рахунку 07.
Вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв облiковуються на рахунку 22 i списуються вiдразу при вiдпуску в експлуатацiю. З метою забезпечення збереженостi вiдповiдними особами вказаних предметiв в експлуатацiї органiзовується належний контроль за їх рухом (зокрема, оперативний облiк у кiлькiсному вiдображеннi) за мiсцями експлуатацiї протягом строку їх фактичного використання.
До малоцiнних та швидкозношуваних предметiв вiдносяться також весь малоцiнний iнвентар, строк використання яких менше 1 року.
Списання ПММ здiйснюється по подорожнiм листам та звiтам, затвердженим керiвником iнституту, згiдно норм витрат палива та мастильних матерiалiв на автомобiльний транспорт, затверджених наказом Мiнтрансу України вiд 10.02.98 р. № 43.
Спецодяг, виданий пiд звiт працiвникам, облiковується на облiкових картках протягом всього встановленого строку його використання. Списання спецодягу виданого пiд звiт до закiнчення встановлених строкiв його використання здiйснюється тiльки на пiдставi актiв про його непридатнiсть до використання.
Дебiторська заборгованiсть.
На пiдставi принципу обережностi дебiторська заборгованiсть за товари, роботи та послуги вiдображається за чистою вартiстю реалiзацiї По дебiторськiй заборгованостi створюється резерв сумнiвної дебiторської заборгованостi за методом визначення платоспроможностi окремих дебiторiв (на основi класифiкацiї дебiторської заборгованостi).
Попередню оплату за товари, роботи, послуги вважається виданими авансами i вiдображати по дебету рахунку. 371 «Розрахунки за виданими авансами».
Отриманi аванси вiдображаються по кредиту рахунку. 681 «Розрахунки за авансами одержаними». При цьому дотримання принципу вiдповiдностi та рiвномiрного накопичення витрат здiйснюється нарахування резерву пiд сумнiвну заборгованiсть за товари, роботи та послуги (облiковується на рахунку 38). Пiд iншу дебiторську заборгованiсть нарахування резерву не здiйснюється та безнадiйнi борги по нiй списуються безпосередньо на iншi операцiйнi витрати (рахунок 949).
Безнадiйним боргом визначається будь-яка дебiторська заборгованiсть, за якою не iснує вiрогiдностi щодо отримання.
Резерв безнадiйних боргiв облiковується на рахунку 38 i створюється з використанням методу класифiкацiї заборгованостi щодо давностi за такими нормами : за строком виникнення з 3 до 12 мiсяцiв – не створюється резерв, понад 12 мiсяцiв – 10% вiд вiдповiдної суми залишку заборгованостi за реалiзованi товари, продукцiю, послуги. При використаннi резерву наприкiнцi кварталу здiйснюється коригування суми резерву з урахуванням поточного стану дебiторської заборгованостi.
Зобов'язання i резерви
Зобов’язання вiдображаються тодi, якщо його оцiнка може бути достовiрно визначена та iснує ймовiрнiсть зменшення економiчних вигод у майбутньому внаслiдок його погашення. Якщо на дату балансу ранiше визнане зобов’язання не пiдлягає погашенню, то його суму включається до складу доходу звiтного перiоду.
Класифiкацiя та оцiнка заборгованостi здiйснюється на пiдставi даних її документального оформлення, якi безпосередньо впливають на її характеристику. За строками в облiку та звiтностi розрiзняється поточна (строком погашення до 12 мiсяцiв включно) та довгострокова (строком погашення бiльше 12 мiсяцiв) заборгованiсть. Поточна кредиторська заборгованiсть облiковується за сумою погашення на рахунках 6 класу. Довгострокова облiковується на рахунках 5 класу наступним чином:
- за якою не передбачено нарахування вiдсоткiв – в сумi погашення;
- за якою передбачено нарахування вiдсоткiв – в теперiшнiй вартостi iз щомiсячним нарахуванням вiдсоткiв та вiдповiдним коригуванням суми теперiшньої вартостi.
На пiдприємствi нараховується резерв майбутнiх витрат на виплату вiдпусток працiвникам, додаткового пенсiйного забезпечення та матерiальної допомоги. Резерви на гарантiйне обслуговування й iн. не створювалися.
Визнання доходiв i витрат
Доходи пiдприємства зiзнаються на основi принципу нарахування, коли iснує впевненiсть, що в результатi операцiї вiдбудеться збiльшення економiчних вигiд, а сума доходу може бути вiрогiдно визначена.
Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї зiзнається, тодi, коли фактично здiйснений перехiд вiд продавця до покупця значних ризикiв, переваг i контроль над активами (товар вiдвантажений i право власностi передане),.
Особливих умов визнання доходу вiд реалiзацiї готової продукцiї вiдповiдно до полiтики пiдприємства не передбачено.
При наданнi пiдприємством послуг i виконанню робiт, обумовлених контрактом, протягом погодженого часу, дохiд зiзнається в тому звiтному перiодi, у якому наданi послуги, i розраховуються на основi загальної вартостi контракту або виконаного етапу. Документальним пiдтвердженням прийняття Замовником результатiв виконаних пiдприємством робiт i наданих послуг є пiдписаний обома сторонами акт.
Процентний дохiд зiзнається в тiм перiодi, до якого вiн ставиться виходячи
iз принципу нарахування.
Облiк витрат дiяльностi здiйснюється вiдповiдно до вимог П(С)БО 16.Визнання витрат здiйснюється з використанням методу нарахування всiх витрат, якi можуть бути достовiрно оцiненi, у тому числi всiх процентних витрат.
Для групування витрат на виробництво, калькулювання собiвартостi продукцiї i формування виробничого результату використовується традицiйно-калькуляцiйний метод облiку витрат на виробництво.
Облiк витрат здiйснюється з використанням рахункiв витрат 8 та9 класу.
Прямi виробничi витрати вiдображаються на рахунках 8 класу, безпосередньо на рахунку 23.
До складу витрат дiяльностi iнституту вiдносяться:
- собiвартiсть реалiзованої продукцiї;
- адмiнiстративнi витрати;
- витрати на збут;
- iншi операцiйнi витрати;
- фiнансовi витрати;
- iншi витрати.
Витрати на капiтальний ремонт основних засобiв вiдображаються на рахунку 15
«Капiтальнi iнвестицiї» з наступним перенесенням вартостi ремонтiв на збiльшення балансової вартостi основних засобiв.
Податки на прибуток вважаються витратами згiдно П(С)БО 17 «Податок на прибуток»
Облiк витрат на придбання виробничих запасiв вiдображати на: окремому рахунку 20 «Виробничi запаси» з наступним розподiлом в мiру використання запасiв.
Власний капiтал
Статутний капiтал, мiстить у собi вартiсть майна, отриманого пiдприємством у результатi приватизацiї.
Пiдприємство нараховує дивiденди акцiонерам, i визнають їх як зобов'язання на
звiтну дату тiльки в тому випадку, якщо вони були оголошенi до звiтної дати включно.
Порядок розподiлу накопиченого прибутку встановлюється Зборами акцiонерiв.
У 2012 роцi АТ складає попередню фiнансову звiтнiсть по МСФО. Це означає, що звiтнiсть АТ в 2012 роцi складається на основi МСФЗ. Однак, ця звiтнiсть не вважається повнiстю вiдповiдною МСФЗ, так як вона вiдповiдає не всiм вимогам мiжнародних стандартiв, так як не мiстить порiвняльну iнформацiю за порiвняльний перiод.
Фiнансова звiтнiсть, що надається, грунтується на принципах i способах розкриття iнформацii, якi регулюються Мiжнародними стандартами фiнансовоi звiтностi.
Основнi допущення - принцип нарахування та безперервностi.
Основнi засоби вiдображаються за iсторичною або умовною вартiстю, за вирахуванням накопиченого зносу та накопичених збиткiв вiд знецiнення. На дату переходу до МСФЗ товариство використало справедливу вартiсть в якостi умовноi вартостi. При цьому справедлива вартiсть визначалась як сума, на яку актив можна було б обмiняти в операцiях мiж добре обiзнаними, незалежними одна вiд одноi сторонами, якi бажають здiйснити таку операцiю. Справедлива вартiсть активiв, для яких iснує ринок, визначалась за iхньою ринковою вартiстю. Якщо для об’єкта основних засобiв, через його спецiальне призначення, не iснувало ринкових iндикаторiв справедливої вартостi, i даний об’єкт рiдко є предметом продажу, за виключенням випадкiв продажу як частини дiючого господарського об’єкта, для оцiнки справедливої вартостi використовувався дохiдний метод амортизованої вартостi замiщення.
Вiдповiдно МСБО 38 , критерiєм признання нематерiального активу є:
• iдентифiкованiсть;
• контроль (ПАТ отримає дохiд, а не третi особи);
• принесе в майбутньому економiчнi вигоди чи зменшення витрат.
Сума, яка пiдлягає амортизацiї, становить первiсну вартiсть або умовну вартiсть об’єкта основних засобiв, за вирахуванням його лiквiдацiйної вартостi. Лiквiдацiйна вартiсть активу - це очiкувана сума, яку одержали б на даний момент вiд реалiзацiї об’єкта основних засобiв пiсля вирахування очiкуваних витрат на вибуття, якби даний актив уже досяг того вiку та стану, у якому , як можна очiкувати, вiн буде перебувати наприкiнцi строку свого корисного використання.
Амортизацiя основних засобiв нараховується з метою списання вартостi вiдповiдного активу протягом строку корисного використання i розраховується з використанням прямолiнiйного методу у дiапазонi вiд 3 до 70 рокiв.
Нематерiальнi активи в момент придбання оцiнюються по первiснiй вартостi. Їх облiк ведеться по первiснiй вартостi за вирахуванням накопиченого зносу та накопичених збиткiв вiд знецiнювання. Амортизацiя нематерiальних активiв розраховується з використанням прямолiнiйного методу. Нематерiальнi активи з невизначеним строком корисного використання не амортизуються та перевiряються на предмет знецiнювання на кожну звiтну дату.
Вiдповiдно до МСБО 2, до запасiв будуть вiдноситься активи, якi вiдповiдаєть наступним критерiям:
• перебувають у процесi виробництва продукцiї (послуг) iз метою продажу (готова продукцiя, напiвфабрикати, незавершене виробництво);
• утримуються для продажу за умов звичайної господарської дiяльностi (товари);
• принесуть в майбутньому економiчнi вигоди;
• будуть використанi для господарської дiяльностi протягом 1 року;
• можуть бути оцiненi;
Запаси вiдображаються за первiсною вартiстю. Первiсна вартiсть запасiв включає витрати на сировину, прямi витрати на оплату працi та вiдповiднi накладнi витрати, понесенi до доведення запасiв до їхнього теперiшнього мiсця розташування та стану. При перемiщеннi запасiв з базових складiв в пiдроздiли та при продажу запасiв застосовувався метод iдентифiкованої вартостi оцiнки вiдповiдної одиницi запасiв.
Фiнансовi активи представленi кредитами та дебiторською заборгованiстю. Класифiкацiя залежить вiд характеру та цiлi фiнансових активiв i визначається на момент первiсного визнання.
Торгова та iнша дебiторська заборгованiсть з фiксованими платежами або платежами, якi можна визначити, яка не має котирування на активному ринку, класифiкується як кредити та дебiторська заборгованiсть. Кредити та дебiторська заборгованiсть оцiнюються за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної ставки вiдсотка, за вирахуванням збитку вiд знецiнення. Доходи з вiдсоткiв визнаються iз застосуванням методу ефективної ставки вiдсотка, за винятком короткострокової дебiторської заборгованостi, коли визнання вiдсоткiв не буде мати iстотного впливу. Короткострокова дебiторська заборгованiсть, на яку не нараховуються вiдсотки, вiдображається за номiнальною вартiстю.
Вiдповiднi резерви на покриття збиткiв вiд сумнiвної заборгованостi визнаються у складi прибутку або збитку, коли iснують об’єктивнi свiдчення того, що актив знецiнився.
Акцiонерний капiтал визнається за iсторичною вартiстю, скоригованою на вплив вiд застосування МСФО 29 «Фiнансова звiтнiсть в умовах гiперiнфляцiї» для внескiв, зроблених до 31 грудня 2000 року. Вплив вiд застосування МСФО 29 вiдображається в Балансi в складi додаткового капiталу.
Резерви визнаються, коли пiдприємство має поточне юридичне або конструктивне зобов’язання внаслiдок минулої подii, i при цьому iснує ймовiрнiсть, що воно буде змушене погасити дане зобов’язання i можна зробити достовiрну оцiнку зобов’язання. I вiдповiдно МСБО 37 "Забезпечення, непередбаченi зобов'язання та непередбаченi активи" створенi непередбаченi зобов'язання вiдображаються у роздiлi II пасиву балансу"3абезпечення наступних витрат i платежiв" по статтi "Iншi забезпечення". До них вiдносять нарахованi у звiтному перiодi майбутнi витрати та платежi (резервнi вiдрахування на сплату майбутнiх вiдпусток працiвникiв тощо), величина яких на дату складання балансу визначається шляхом попереднiх оцiнок, а також суми цiльового фiнансування, витрати за якими на дату балансу також є розрахунковими.
Умовнi зобов’язання не визнаються у фiнансовiй звiтностi. Вони розкриваються у примiтках до фiнансової звiтностi, окрiм випадкiв, коли ймовiрнiсть вiдтоку ресурсiв, якi втiлюють у собi економiчнi вигоди,є незначною.
Дохiд ПАТ – це валове надходження економiчних вигiд протягом перiоду, що виникає у ходi звичайної дiяльностi суб’єкта господарювання, коли власний капiтал зростає в результатi цього надходження, а не в результатi внескiв учасникiв власного капiталу (згiдно з МСБО 18).
Доходи вiд реалiзацiї оцiнюються за справедливою вартiстю компенсацiї, отриманої в оплату або очiкуваної до отримання. Доходи вiд реалiзацiї зменшуються на очiкувану суму повернутих клiєнтам товарiв та готової продукцiї.
Доходи вiд реалiзацiї визнаються за умови виконання всiх наведених нище умов:
1. Пiдприємство передало покупцю усi iстотнi ризики та вигоди.
2. Пiдприємство бiльше не бере участi в управлiннi та не здiйснює контроль за реалiзованими товарами, готовою продукцiєю.
3. Сума доходiв може бути достовiрно визначена.
4. Iснує вiрогiднiсть, що економiчнi вигоди, пов’язанi з операцiєю, будуть отриманi пiдприємством.
5. Понесенi витрати можуть бути достовiрно оцiненi.
При визначеннi доходу використовується метод нарахування. Витрати визнаються одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони були здiйсненi. В фiнансовiй звiтностi для вiдображення витрат використовується модель по функцiям затрат.
Згiдно МСФЗ 36 « Знецiнення активiв» облiк знецiнення активiв буде базуватися на принципi обачностi, дотримання якого, зокрема, не допускає завищення їх (активiв) оцiнки. Пiд знецiненням мається на увазi зниження корисностi активiв, яке виражається у перевищеннi їх балансовою вартiстю над вiдшкодовуваною сумою (§8 IAS 36). Тестування активiв на знецiнення, ПАТ проводитиме на основi вже виявлених ознак знецiнення окремих об’єктiв або генеруючих одиниць. Ознаки знецiнення активiв (зовнiшнi):
• Значне зниження ринкової вартостi активу;
• Значнi змiни в технологiчному процесi;
• Значне зростання вiдсоткових ставок, якi впливають на рентабельнiсть активiв ПАТ;
• Чистi активи ПАТ значно перевищують його ринкову капiталiзацiю
(внутрiшнi)
• Реструктуризацiя чи припинення деяких видiв дiяльностi;
• Значне зниження грошових надходжень, очiкуваних у процесi експлуатацiї активу.
• Моральний та фiзичний знос, що впливає на актив.
Керiвництво пiдприємства звертає увагу користувачiв звiтностi на таку особливiсть, притаманну фiнансовiй звiтностi, яка складається в 2012 роцi.
У 2014 роцi АТ складає фiнансову звiтнiсть по МСФО.

немає

немає

д/н